Rijksstraatweg 270
3223KE
HELLEVOETSLUIS
tel. 0181-322486

Hoe win je een wedstrijd? Zelf je kansen afmaken en hopen dat de tegenstander dat niet doet. Dat was afgelopen zaterdag wel even een dingetje bij Poortugaal. De kwaliteit druipt er bij de aanvallers en het middenveld vanaf, maar zie die bal maar eens tussen de palen te krijgen. De achilleshiel ligt bij de achterhoede. Na wat ingewonnen informatie en wat denkwerk werd de volgende opstelling uit de hoed getoverd:

Tom als aanvoerder op het doel, in de laatste linie Brent, Nathy, Zico en Lars S. Op het middenveld Rowan, Tim en Jaro. In de voorste linie Jesse, Riccardo en Neil.

Poortugaal mocht als eerste aftrappen er werd snel en kort combinatie spel gespeeld, gecombineerd met de individuele kwaliteit van de snelle behendige aanvallers en middenvelders creëerden ze ook meerdere kansen, waarvan1 zelfs op de binnenkant van de paal weer uit het doel spetterde. Nieuwenhoorn had in het begin toch echt het geluk aan onze zijde dat het vizier van Poortugaal niet opscherp stond. De Nieuwenhoorn elf hadden hun handen vol.

Nieuwenhoorn was de 1e 20 minuten aan het zoeken hoe dit te beteugelen, maar daarna kwamen we beter in de wedstrijd, kregen we meer grip op het middenveld door de goede koppeltjes te vormen, waarna onze tandem ook begon te rijden. Wat al snel duidelijk was dat de ruimte bij Poortugaal links en rechts van de centrale verdedigers de poort naar het doel was en via goed combinatie-voetbal, waarbij Riccardo een belangrijke rol speelde kregen Jesse en Neil steeds meer de gelegenheid om over de flanken gevaarlijk te worden. Jaro en Tim die met regelmaat onder Riccardo kwamen konden vanaf dat moment meer en meer hun passes richting de open liggende zijkanten sturen. Rowan speelde een prima wedstrijd en knapte veel vuil werk op en had de nummer 10 van Poortugaal goed onder controle en vocht met hem menig fysiek duel uit.

In de 29e minuut ontstond een onderschepping op het middenveld waarbij Neil in stelling werd gebracht en hij, via een mooie individuele actie buitenom, de bal voor het doel richting Jaro plaatste. Deze speelde vervolgens beheerst de bal door naar de volledig vrij staande Jesse. Deze had bal maar voor het intikken. Deze 1-0 konden we wel even gebruiken en het haalde even de druk van de ketel.

Echter een 6-tal minuten later een scheidsrechterlijke dwaling van de heer Ben Ali. In een snelle tegenaanval werd door Poortugaal een diepe bal gespeeld vanaf eigen helft op de spits die samen met Jaro rechts van de 16 meter uit kwam, de spits van Poortugaal tikte de bal richting de achterlijn en liet zich met een harde schreeuw vallen zonder dat Jaro ook maar met zijn voet in de richting van de spits had gewezen. De heer Ben Ali, die vanaf de helft van Poortugaal kwam “aangesneld”, floot voor overtreding op deze schwalbe en toonde Jaro de gele kaart en het ontbrak er nog maar aan dat hij er een strafschop voor gaf. Er was geen VAR beschikbaar, dus veranderde er niets aan de beslissing. Het werd een vrije trap. Er werd door de bank van Poortugaal een beetje gegniffeld om deze actie. Door Nieuwenhoorn werd er uiteraard niet gegniffeld en het leverde de coach van Nieuwenhoorn een gele kaart op na een gemaakte opmerking.

Een vrije trap met gevolgen. De inswinger van de rechterspits vloog door de muur naar de 1e paal en werd te machtig voor Tom die de bal nog wel toucheerde, maar niet kon stoppen. 1 - 1. Terecht voor het vertoonde spel, maar wel een zure tegentreffer. Vanaf dat moment ging het spel goed op een neer en werden er voor beide doelen kansen gecreëerd, maar het duurde tot de blessuretijd voordat er weer gescoord werd. Het was Jaro die een treffer op zijn naam bij mocht  schrijven. Bij een voorzet van Jesse wilde Neil de bal binnen schieten, maar hij raakte deze half en de bal viel pardoes voor de voeten van Jaro die met links scoorde. Met 2-1 werd de rust bereikt.

Na de rust kwamen beide teams onveranderd uit de kleedkamer en werd er begonnen aan de 2e helft. Het zonnetje scheen volop en het werd zowaar warm.

In de 56e minuut voerde Nieuwenhoorn de score op en scoorde Jesse zijn tweede doelpunt en dus de 3-1. Een hoekschop van Poortugaal werd onderschept en onmiddellijk werd Riccardo, die goed uit de dekking kwam, aangespeeld. Deze zocht onmiddellijk de diepgaande Neil, die vervolgens een steekpass gaf op de eveneens mee sprintende Jesse. Deze plaatste 1 op 1 met de doelman beheerst de bal in het hoekje.

Hiermee schiep Nieuwenhoorn zich wat lucht en merkten we dat het geloof bij Poortugaal enigszins weg zakte. Men probeerde het wel en kregen ook kansen, maar daarmee werd de nodige ruimte vrij gelaten en daar wisten de aanvallers van Nieuwenhoorn wel raad mee.

Brent gaf aan dat hij wat last van een onwilig spiertje had en werd gewisseld voor Bas.

In de 66e minuut werd een aanval via de rechtsback van Poortugaal onderbroken door een goed drukzettende Tim, die eenmaal in balbezit onmiddellijk de in de punt staande Neil aanspeelde. Neil zag dat Jesse over de rechterkant inmiddels weer was weg gesprint en stuurde de bal met Jesse mee en deze ging met de bal het strafschopgebied binnen en speelde vervolgens de volledig vrijstaande Riccardo aan, die simpel binnen kon tikken. 4-1 en de overwinning leek in de maak.

De spelers van Poortugaal trokken zich echter niets van de stand aan en bleven op een zeer sportieve manier de aanval zoeken en kregen nog een aantal kansen net als Nieuwenhoorn. Het bleef een aantrekkelijk schouwspel.

Poortugaal schoot nog een keer op de paal en had vanaf rechts enkele gevaarlijk indraaiende vrije trappen, maar deze konden door Tom en zijn verdedigers onschadelijk gemaakt worden. De moegestreden Tim die menig duel met de balvaardige nr 8 van Poortugaal had uitgevochten werd vervolgens ingebracht voor Pepijn, die de opdracht mee gekregen had om het veld breed te houden en bij balbezit op avontuur te gaan. Dit deed hij met verve en creëerde samen met Riccardo Neil en Jesse nog enkele mogelijkheden. Vervolgens kregen ook Mitchell en de van vakantie terug gekeerde Jordi nog hun invalbeurt voor Lars S en Jesse.

De verdedigingslinie onder leiding van Zico en Nathy hield goed stand en er resten mij nog 2 momenten te noemen. Via wederom een snelle tegenaanval in de blessuretijd, waarbij de verdediging van Poortugaal het uiteindelijk liet lopen scoorde Jaro nog de 5 – 1 uit een assist van Mitchell.

Het slotwoord was voor Poortugaal die toch nog even hun kwaliteiten wilde laten zien. De spits van Poortugaal kwam vanaf links met de bal richting de 16 meter gedribbeld en omspeelde een tweetal spelers van Nieuwenhoorn en via een dubbele één/twee kwam hij vrij voor het doel en scoorde de 5 – 2. Een typerend doelpunt voor het spel van Poortugaal. Korte en snelle combinaties.

De uitslag was enigszins geflatteerd. Nieuwenhoorn en Poortugaal waren goed aan elkaar gewaagd, maar het scorend vermogen gaf uiteindelijk in de 2e helft de doorslag. Nieuwenhoorn werkte als team goed samen en dat geeft het individu de gelegenheid om uit te blinken en daar waren er meerdere van te noemen in deze sportieve wedstrijd. Van Poortugaal gaan we meer zien dan de stand doet vermoeden.

Tot nu toe gaat het als promovendus voortreffelijk en staan we stevig aan kop. De volgende wedstrijd is de verste uitwedstrijd in Oudewater.